Otvoren sajam Agro Belgrejd 2024 – poljoprivrednicima najisplativije kada je voće u tegli

Bez autora
Jan 25 2024

U Beogradu se održava peti međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva Agro Belgrejd 2024. Do 27. januara svoje proizvode predstavlja više od 500 izlagača iz zemlje i regiona, a biće i predavanja o zaduživanju, transportu, uslovima na inostranim tržištima.

Pored voćara, povrtara i vinogradara na sajmu su i prodavci mehanizacije, repromaterijala, opreme za preradu voća i povrća.

Oni nisu došli samo da pokažu šta imaju već i da sklope neke poslove – u toku sutrašnjeg dana organizovano je 350 sastanaka inostranih kupaca, izvoznika i domaćih proizvođača.

Više od 20 profesionalnih kupaca stiglo je iz Velike Britanije, Kanade, Poljske, Rumunije i Indije.

"Srbija je poznata po malinama, i po jabukama sada i po borovnicama. S obzirom na to da smo mi regionalni sajam, ovde kupci mogu da pronađu makedonski ajvar ili grožđe ili albansko povrće", ističe direktor Agro Belgrejda Vladimir Živanović.

Voće i povrće ima najbolju cenu kada se upakuje u flaše i tegle.

Vojislav Vlahović iz Beobašte ukazuje i na to da su proizvođači zbog neizvesnosti u plasmanu počeli najpre voće da dostavljaju na kućne adrese, a onda i da ga prerađujemo.

"Radimo proizvode bez dodatog šećera, voćne namaze, hladno ceđene sokove, posle smo uveli i povrće, razne mikseve tako da smo zadovoljni", kaže Vlahović.

Na sajmu i 40 izlagača iz Republike Srpske

Poljoprivreda može da povuče razvoj celog regiona zato i ne čudi što su se na otvaranju sajma pored srpske pojavili i ministri poljoprivrede susednih država i Republike Srpske koju predstavlja 40 izlagača.

"Dobro znate da onaj ko ima energiju i ko ima hranu da je on suveren, da je on neko ko može da upravlja svojim resursima i da ima mogućnost da vodi ozbiljnu agrarnu politiku", navodi ministar poljoprivrede Republike Srpske Savo Minić.

Najviše proizvoda ide u Evropsku uniju

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković kaže da je domaća poljoprivreda defakto opredeljena ka tržištu Evropske unije.

"To je tržište u koje gledamo, gde najviše svojih proizvoda izvozimo, ali apsolutno ne odustajemo ni od otvaranja novih tržišta... Naša jabuka, šljiva, višnja, breskva, lubenica, svinjsko meso, voda gazirana i negazirana – sve to će ove godine sa 0 carine ići u Kinu", rekla je Tanaskovićeva.

Dodaje da će se zahvaljujući sporazumu u Kinu izvoziti i vino i povrće po nižim carinama do njihovog potpunog ukidanja za pet godina. Poljoprivrednicima najavljuje rast subvencija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik